Produkty sezonowe – jakie i kiedy wybierać?

Dieta złożona z produktów sezonowych uważana jest za jedną z najzdrowszych. Czy słusznie? Czy warto komponować codzienną dietę w oparciu o sezonowe warzywa, owoce i zioła?

Zalety diety sezonowej

Mniej lub bardziej wymyślne diety pozostają niezmiennie w kręgu naszych zainteresowań. Co sezon pojawia się nowy trend żywieniowy, który wydaje się bardziej modny czy lepiej dopasowany do nowoczesnego trybu życia. Pomimo ogromnej popularności wymyślnych jadłospisów, szczególnie tych o charakterze eliminującym, dietetycy coraz częściej zalecają proste i sprawdzone sposoby żywienia. Jednym z nich jest dieta sezonowa, czyli jedna z najmniej skomplikowanych i najbardziej naturalnych metod żywienia. Dieta sezonowa opiera się – w dużym skrócie – na urozmaicaniu codziennego jadłospisu o świeże warzywa i owoce, dostępne tylko w określonym sezonie.

Jaką żywność wykluczać?

Warto podkreślić, że ten typ żywienia z zasady powinien wykluczać żywność uprawianą w szklarniach i sprowadzaną z zagranicy. Dlaczego? Zwolennicy produktów sezonowych przekonują, że warzywo lub owoc zachowuje największą wartość odżywczą bezpośrednio po zerwaniu. Dojrzewanie w naturalnych warunkach dodatkowo poprawia jakość smaku i aromatu. I odwrotnie – większość warzyw szklarniowych, pomimo zdrowego wyglądu, posiada zazwyczaj niewyraźny, „wodnisty” smak i cechuje się neutralnym zapachem. A co z owocami, sprowadzanymi z zagranicy? Większość z nich bywa zrywana przed osiągnięciem dojrzałości a przed wysyłką dodatkowo spryskiwana chemikaliami.

Najzdrowsze produkty sezonowe

Zdrowe produkty sezonowe to przede wszystkim owoce i warzywa z lokalnych – najlepiej własnych – upraw. Mieszkańcom miasta warto polecić lokalne targi warzywne i zakup u sprawdzonych dostawców. Jakie produkty wybierać? Wiosną możemy urozmaicić swoją dietę pierwszymi, zielonymi warzywami – sałatą, kapustą, szczypiorkiem, cebulką. Późna wiosna to także pierwsze sezonowe owoce – poziomki i truskawki. Największy wybór produktów sezonowych mamy latem. W naszym codziennym jadłospisie nie może zabraknąć typowo letnich owoców: czereśni, wiśni, jagód, jeżyn i borówek. Wczesna jesień to czas na jabłka, śliwki, gruszki. Do najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw sezonowych zaliczymy m.in.: marchew, kabaczki, ogórki gruntowe, pomidory, dynie, kapusty, papryki, groch i bób.

O czym pamiętać w trakcie komponowania diety?

Poprawne komponowanie diety opartej na produktach sezonowych nie wymaga tak naprawdę wielkich umiejętności. Wystarczy znajomość podstawowych zasad zdrowego żywienia i motywacja do urozmaicania własnego jadłospisu. Zakup sezonowych owoców i warzyw jest korzystny nie tylko dla zdrowia, ale i dla naszych finansów (produkty sezonowe są najtańsze w okresie letnim i wczesną jesienią). Przy komponowaniu diety warto przede wszystkim pamiętać o różnorodności. Dbajmy o to, by na talerzu pojawiły się warzywa w różnych kolorach i kombinacjach. Nie zapominajmy też o orzechach i sezonowych ziołach, np. rumianku, szałwii, mięcie. Zimą stawiamy na mrożonki, soki i suszone owoce.

Długotrwałe stosowanie diety, opartej na produktach sezonowych, to gwarancja zdrowia, odporności organizmu i dobrego samopoczucia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *