Co zabrać na plażę?

Wszyscy lubimy lato – ciepłe wieczory, kąpiele w jeziorze, wakacje, beztroskę. Kiedy temperatura powietrza wzrasta, ruszamy na plażę, by rozgrzane ciało ochłodzić w wodach jeziora czy morza. Co trzeba zabrać ze sobą? Na pewno ręcznik, koc i krem do opalania? A co jeść na plaży – owoce, kanapki czy może kabanosy?

Co zabrać na plażę? Koc, krem i kabanosy

Duży, chłonny ręcznik plażowy to jedna z niezbędnych rzeczy, które powinniśmy zabrać ze sobą, gdy wybieramy się na wczasy nad morze czy po prostu jedziemy na plażę. Po pierwsze, taki ręcznik może służyć jako koc, na którym zmieści się parę osób. A po drugie, po kąpieli w morzu lub jeziorze, można się takim ręcznikiem wytrzeć do sucha i ogrzać. Po kąpieli w jeziorze, chętnie sięgniemy po kabanosy, a następnie zaczniemy seans opalania. Przyda się więc krem do opalania, nakrycie głowy i książka, którą poczytamy podczas relaksu na ręczniku. Wspomniane kabanosy z pewnością będą bardzo smaczne, ale upał mógłby im nieco zaszkodzić. W związku z tym, zabierane na plażę jedzenie warto schować do torby piknikowej, wyścielanej warstwą termoizolacyjną, która sprawia, że produkty na dłużej zachowują swoją temperaturę i świeżość. Może być to torba piknikowa z dwoma wygodnymi uchwytami, które ułatwiają przenoszenie pakunku. Nie zapomnijmy o butelce wody. Wszystkie rzeczy zapakujmy do dużej, bawełnianej torby plażowej.

Jakie jedzenie zabrać na plażę? Owoce, kabanosy i ciastka

W plażowym menu mogą się znaleźć twarde owoce, kanapki, pieczone mięso, kabanosy, słodki deser oraz zimne napoje. Na świeżym powietrzu warto zjadać kanapki, twarde owoce i pożywne kabanosy. Ma pikniku chętnie zadamy owocowe sałatki, ale na plażę warto zabrać to, co zjemy szybko i wygodnie, bez konieczności szukania talerzyków. Na plaży sprawdzą się kanapki, które można przekąsić w duecie z kabanosami. Do torby plażowej włóżmy też coś słodkiego, np. muffiny, kruche ciastka lub twarde cukierki.

Dlaczego warto jeść kabanosy?

Kabanos to rodzaj cienkiej kiełbasy poddanej długotrwałemu procesowi suszenia. Kabanosy mogą być drobiowe, wieprzowe i wołowe. Kabanosy drobiowe są kruche i delikatne, wieprzowe urzekają smakiem i aromatem, a wołowe zawierają dużo białka będącego źródłem energii. Jakość i wartość odżywcza danego produktu zależy również od ilości mięsa użytego w procesie produkcji – jeżeli 100 gram gotowego do spożycia kabanosa powstało z 170–175 gram mięsa, możemy jeść spokojnie i bez wątpliwości dotyczących faktycznego składu. Kabanosy są świetną przekąską, gdyż łatwo się je zjada – opakowania o niewielkiej gramaturze pozwalają na zabranie ze sobą na plażę małej porcji świeżej przekąski, a ich zjedzenie nie nastręcza żadnych trudności. Na plaży kabanosy możemy zjadać w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa i koktajlowych pomidorków.

Słońce, plaża i doskonałe towarzystwo gwarantują udany wypoczynek na świeżym powietrzu. W takich okolicznościach dobrze zjeść coś smacznego, np. pyszne, zdrowe i pożywne kabanosy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *